Jeg leser: Et jävla solsken – en biografi om Ester Blenda Nordström

I dag da jeg svømte, sa jeg Ester. Blenda. Nordström for hvert svømmetak. For et slagord det var. Jeg hadde aldri hørt om Ester Blenda Nordström før noen tipset om Sommar i P1 med Fatima Brenner. I fjor vant hun Augustprisen for sakprosa for biografien Et jävla solsken, og jeg gikk rett til Nextory.

Nextory er min favorittapp for tiden. Det er en svensk lydboksapp, men den har også flere engelske titler. Jeg har derfor hørt hele The secret history (22 timer!) og Simon vs the homo sapiens agenda for eksempel, men det har også gitt meg så gode lytteropplevelser til svenske bøker. Nå har jeg laddat ner Bitterfittan 2 etter tips på Bokmerker.

Men hur allting är – ja, jeg blir litt språkforvirret av å høre på svensk lydbok og bare lese svenske bloggere, denne biografien anbefales. Ester Blenda Nordström ble journalist som 19-åring, og dro tidlig ut på sin første store undercover-story: Hun ble ansatt som tjenestejente på en bondegård i 1914, og rapporterte i avisen hva som skjedde. Hun var politisk aktiv, og dro etter dette på flere store utenlandsreiser. På et tidspunkt var hun Sveriges mest kjente kvinne, før hun gikk helt i glemmeboken.

Jeg synes det er så inspirerende å høre om! Det hjelper også på spenningen at hun hadde en livspartner i Karin, i en tid da homofili var straffbart og utenkelig. Nå har jeg bare en time igjen å høre på boken, og jeg er spent på hvordan det går. Nordström skrev også ungdomsbøker, som blant annet inspirerte Astrid Lindgren. Det er så gøy å høre om en person som også i dag ville vært et spektakulært menneske. Ikke på grunn av homofilien naturligvis, men hvem andre henger seg fast under et godstog gjennom USA for å virkelig undersøke hvordan det er å reise…

Nei, jeg kan bare anbefale. Sannsynligvis er sommarpraten i P1 veldig god, der får du hele historien på en time. Men boken også. Den er god.