Åpent brev til Slottet: Hva skjer med tiaraene?

Til: post@slottet.no
Sendt: 16.05.2018
 
Hei!
Jeg skriver en av Norges to kongeblogger – Gal og regal. Jeg har ikke veldig mange, men nok av nerder som følger med på det jeg skriver. Jeg er særlig opptatt av tiaraer. Jeg har tre spørsmål om gamle tiaraer:
 
1. Dronning Maud fikk et perle- og diamantsmykke til bryllupet, som var «convertible». Det finnes noen få bilder av henne med dette som tiara.
Finnes denne fortsatt, og er den i kongehusets eie?
 
2. På samme plansje over bryllupsgaver er et halssmykke med diamanter og rubiner, som dronning Victoria gav. Dette kan jeg ikke huske å ha sett. Finnes det fortsatt?
 
3. Mer perifere tiara-rykter: Det finnes en tiara med rosa diamanter som grevinne Christine Bernadotte av Wisborg mener ble solgt til det norske kongehuset.
Samme spørsmål: Ligger dette i et hvelv disponert av det norske kongehuset?
 
Jeg er jo redd dette er gammelt, ødelagt – eller kanskje stjålet. Visshet i saken hadde imidlertid bragt meg stor glede! Jeg vil selvfølgelig helst skrive om det på bloggen, men jeg også kan signere alle slags taushetskontrakter hvis jeg bare kan få vite noe mer.
 
4. Det begynner å nærme seg Ingrid Alexandras 18-årsdag, og jeg håper selvfølgelig hun skal få en tiara i gave. Jeg synes det er synd at det norske kongehuset ikke har tiaraer eller smykker i tradisjonelt norsk filigramsarbeid, og vil bare spille inn at det hadde vært helt nydelig om en norsk gullsmed fikk i oppgave å lage en liten tiara inspirert av bunadsølv og andre smykketradisjoner. Det finnes en slik tiara på Met-museet: http://royal.storrusten.net/2016/02/15/gi-oss-en-norsk-tiara/
 
Ønsker dere en god 17. mai!
 
Med vennlig hilsen
Kristin Storrusten,
litt forstyrret, men ellers normal.