Kjære pilotfrue!

Denne teksten er skrevet til Julianne Nygård som fikk en sønn i går, men kan forhåpentlig også leses av andre nybakte foreldre.

Jeg er en av mange som har ventet spent på Severin sammen med deg. Jeg er en av mange som har trukket et lettelsens sukk over at han er ute. Gratulerer!

Nå begynner den tiden de fleste forbereder seg mindre for enn graviditet og fødsel, nemlig barseltiden. Den varer i alle fall de første seks ukene med ny baby. Jeg har skrevet en bok som heter Barsel, og reist rundt og snakket med mange mødre. Jeg sitter også i styret i Landsforeningen 1001 dager – Mental helse under graviditet og etter fødsel. Jeg er derfor en supermamma. (HAHA. Nei.) Men jeg har i alle fall hatt to barselperioder selv! Og overlevd! Basert på egne og andres erfaringer har jeg derfor noen tanker jeg håper kan være til støtte.

1. Alle reaksjoner er lov.

Hvis du opplever at dette er det største i verden og at du er akkurat der du skal være, er det lov. Hvis du angrer, er sint, er kåt, er trøtt, er overveldet, er lykkelig, er lei deg, overrasket eller noe annet: Det er lov. Det har skjedd noe veldig stort med deg, og man reagerer ulikt på slike hendelser. 

2. Du kan ikke nyte hele tiden

Rådet om å nyte denne tiden er det mange folk som gir. Det baserer seg på at folk husker dårlig. Uansett hvor ønsket et barn er, eller hvor lykkelig man er, er det stunder hvor ting er tøft. Det er det samme som med andre ting i livet: Selv om du har fått drømmejobben, kan det være tøffe tak. Selv om du er sammen med verdens beste, er det ikke en evig lykkefest. Slik er det også å få barn. Det er fantastisk, men de som mener man kan nyte hvert sekund, tar feil.

3. Folk gir enkle råd.

There is always a well-known solution to every human problem – neat, plausible, and wrong.
H. L. Mencken

De fleste problemstillinger knyttet til barn er komplekse. Om man skal publisere bilder av dem, om det skal ammes eller ikke, hvordan man ønsker å være forelder – det er vanskelige spørsmål. Ikke tro på enkle svar. Ikke tro at svarene er «ikke publiser bilder, det skal ammes, du skal være en tilstedeværende forelder». Livet er vanskelig. Det er vanskelig å finne ut av det.

4. Det er ikke rart du er ensom

Nå kjenner ikke jeg din situasjon så godt, men vi er på et spesielt tidspunkt i historien der man får barn uten at kvinner er hjemme rundt en, at man har familie langt unna, at man sitter i hvert sitt hus. Tidligere har man ikke vært alene i denne perioden. Det er vanskelig. Det kan være digg også, men finn noen måter du kan snakke med andre vennlige, voksne mennesker på. Og sett grenser for dem du ikke skal snakke med.

5. Det går over

Uansett hva det er – det går over. «This too shall pass» sa jeg til meg selv en gang jeg satt gråtende med en baby som trengte pupp midt på Majorstuen og hadde bæsjet. Det gjorde det. Det går over. Uansett. Om det er bra eller dårlig. Det går over.