Du kan gjøre noe for barna og familiene på grensen

Hver dag er det mange barn som opplever traumer og vold knyttet til flukt og krig. Likevel er det verdt å reagere ekstra på den situasjonen som pågår på grensen mellom Mexico og USA nå, fordi et land vi ellers liker å sammenligne oss med fører en bevisst politikk for å traumatisere barn. Les gjerne om saken på Agenda Magasin, eller et annet fornuftig sted. Som jeg så noen hadde skrevet:

Hvis din første respons på å få høre om at de skiller foreldre og barn er «Men var de ulovlige?» har vi ikke bare ulikt politisk syn, vi har ulik moral.

Det jeg nesten ikke klarer å fatte oppe i dette, er at i tillegg til å traumatisere enkelte barn og familier (hvis man tar for gitt at det er «greit» i ditt moralske verdensbilde) skaper man voldsomme senskader og kostnader for samfunnet. Ikke bare i familiene, men også i menneskene som jobber med flyktningene. Uansett om man altså mener at det er greit å oppføre seg sånn, kan jeg ikke forstå at politikerne mener at dette er samfunnsøkonomisk innafor.

Jeg holder akkurat på å lese De kommer att drunkna i sina mödrars tårar av Johannes Anyuru. Denne ble kåret til Sveriges beste bok i fjor, akkurat oversatt til norsk er den også, og selv om jeg synes den er litt vanskelig å få grep om, er den så verdt å lese. Det var smertefullt å høre om grensekontrollene i denne boken samtidig som nyhetene om Mexico-grensen står på.

Så, hva kan du gjøre?