Sommerhodet 2018: Treningsprogrammet for deg som liker å lese

Her er treningsprogrammet for sommeren 2018! Det er selvfølgelig ambisiøst, fordi du er en ambisiøs leser, og du skjønner at for å skille deg ut i dagens samfunn kan du ikke ligge på latsiden. Men jeg lover deg at denne 8-ukers kuren gjør deg til et bedre menneske.

Uke 1

Du er fortsatt på jobb. Eller har akkurat levert eksamen. Så hodet er kokt, og du drømmer deg vekk. Det er nå du skal lese noe fortryllende fra en tid eller samfunn du ikke selv lever i. Du skal bli kjent med noen rare karakterer du lærer deg å elske.

Du kan velge mellom:

 • Det vokser et tre i Brooklyn – Betty Smith
 • Allmenn teori om glemsel – José Eduardo Agualusa
 • Guden for små ting – Arundhati Roy

Uke 2

Du er godt i gang, men du har fortsatt litt å gå på. Du kjenner ikke noe særlig til tegneserier, og tenker at det er for barn. DET ER DET IKKE. Nå skal du lese tegneserie. Men alle tegneseriene de sier er for voksne er så triste (Maus, Persepolis etc), så du skal få det on the bright side. Du skal nemlig lese

 • Hysj – Magnhild Winsnes

Det er også nå du skal begynne med sommerens langlesning. Det er nemlig på sommeren du kan lese en klassiker. Charles Dickens tror jeg er bra, men jeg har ikke orket selv. Sikkert en russer også.

Velg blant mine klassikerfavoritter

 • Moby Dick – Hermann Melville
 • De elendige – Victor Hugo
 • Fornuft og følelse – Jane Austen

Uke 3

Nå skal du få kjenne på samtiden. Du skal få kjenne på samtidsfamilien. Du gleder deg kanskje til familieferien? Vel, det er best å få unna disse bøkene før du begynner. Denne uken blir TUNG. Jeg viser ingen nåde tematisk, men la meg understreke at disse er blant mine beste leseropplevelser i livet.

 • Tung tids tale – Olaug Nilssen
 • Vær snill med dyrene – Monica Isakstuen
 • Arv og miljø – Vigdis Hjorth

Uke 4

Du kjenner at nå trenger du noe lett. Kanskje er du i Syden? Jeg tror du uansett kommer til å like litt feministisk samfunnskritikk i scifi-form. Det er som en slags Egalias døtre goes Hunger Games. På en god måte.

 • Kraften – Naomi Alderman

Samtidig skal du, fordi du tross alt er medlem i En slags bokklubb, lese månedens bok. Ungdomsbok om rasisme! (Det stemmer faktisk overens med utrolig mange av bøkene jeg har lest i det siste…)

 • The hate u give – Angie Thomas

Uke 5

 

Regner med at du er halvveis i klassikeren også. Du får litt tid denne uken. Du skal nå få en bok som røsker skikkelig i språket. Den kan virke vanskelig tilgjengelig, men husk at forfatteren lente seg bare på bruddstykkene fordi det var alt hun hadde igjen etter sønnens meningsløse død. Denne boken røsker i ryggmargen og kan ikke etterlate deg uberørt. Tror den kan bli litt mye for strandlesning. Passer best om kvelden, i hytteveggen eller på sengen, mens du gråter, gråter, gråter.

 • Har døden tatt noe fra deg, gi det tilbake – Naja Marie Aidt

Uke 6

Nå er vi godt inne i sommerferieplanen din, og dette går jo strålende. Men hjernen din trenger litt bevegelse. Jeg kårer dermed dette til barnelitteraturuken. Og du skal lese noe utgitt etter at du selv ble voksen. Noen voksne går rundt med villfarelsen at de skal slutte å lese barnebøker bare fordi de har lært seg å lese. Det kan være litt kjedelig, da.

Velg blant

 • noe av Maria Parr
 • noe av John Green
 • noe av Siri Pettersen

Uke 7

Det er snart skolestart, og det kommer til å gjøre deg godt beredt å sette deg inn i Mo og Jamals historie. Jeg blir helt varm om hjertet her jeg tenker på dem. De kommer til å bli viktigere enn Kim, Ola, Seb og Gunnar for vår generasjon. Hør den gjerne på lydbok forresten, du kan ta deg en tur ut i kveldingen mens du hører lydbok.

 • Tante Ulrikkes vei – Zeshan Shakar

Uke 8

Snart ferdig! Snart et bedre menneske! For å sørfe deg inn på livets glade vei skal du rett og slett lese lyrikk til slutt. Mange mennesker tror at lyrikk er farlig, skummelt og gjør vondt. Det er ikke alltid sant. Det jeg imidlertid har oppdaget, etter at jeg i embets medfør har måttet lese mer lyrikk enn før, er at

a) Du trenger ikke forstå det

b) Du kan legge det bort

c) Du er ikke et mindreverdig menneske hvis du ikke forstår det

d) Det er en god følelse når du kan logge fire bøker på en uke fordi du bare har lest tynne, tynne bøker

Dagens oppgave er lett: Gå inn på Ren poesi på Instagram. Finn et dikt du smiler av. Du er nødt til å smile av ett eller annet. Lån en diktsamling av denne personen på biblioteket. Du kan gjerne gå fysisk (husk at du kan bestille til ditt bibliotek/filial), men utrolig mye er også tilgjengelig i eBokBib. Det er ingen skam å snu. Lån et par diktsamlinger, og ikke skam deg hvis du ikke fullfører. Skam deg hvis du synes det er for mye strev å trykke to ganger i en app og «risikere» at du kaster bort fem minutter av livet ditt.

Uke 9, 10, 11, 12 etc.

Alle som har prøvd en kur vet at det er nå det virkelige arbeidet begynner. Dette gav deg en boost med bra bøker. Nå skal du finne bøker du liker, ikke liker, som får deg til å miste trua og i det hele tatt. Ikke gi opp. Husk at det finnes bøker igjen som vil treffe deg på riktig tidspunkt. Jeg har for eksempel helt glemt å tipse om sakprosa. Jeg er inne i en god skjønnlitterær periode nå, men jeg må innrømme at jeg har hatt måneder der jeg ikke har orket noe som noen har «finni på». Da er sakprosa, gjerne dårlig, en god måte for meg å komme i gang igjen på. Eller tegneserier, eller barnebøker. Bare noe annet enn samtidslitteraturen. Som jeg elsker mest.

God lesning! Rapporter gjerne om du vil prøve deg på planen min!