Bøkene må formidles!

Lørdag 27. april trykket Dagbladet et debattinnlegg jeg skrev i etterkant av Kulturnytt-sendingen torsdag. Les hele innlegget under bildet. Det jeg etterlyser er norske bokhandlere som gir meg lyst til å kjøpe – noe jeg ikke har funnet hverken fysisk eller på nett.

I dag gjorde Bokdama meg oppmerksom på at det jeg etterlyser finnes: Adlibris har en side der de ansatte anbefaler bøker, og Platekompaniet får anbefalinger fra Vinduet og viser frem kritikerfavoritter. Det gir jeg selvfølgelig tommelen opp til! Bokdama er selv redaktør for Cappelen Damms blogging Forlagsliv, som har fått kritikk for å blande roller. Jeg heier på dem også, jeg. Jeg liker ARKs små lapper i bokhandlene. Og håper, siden jeg har brukt Adlibris lenge og aldri sett anbefalingene de gir, at personlighet og entusiasme får enda større plass i bokhandlene.
Dagbladet 27. april 2013

Bøkene må formidles!

Som de fleste andre under 30 år her i landet er e-bøkene mine engelske. Det er et problem for norsk språk, men problemet startet ikke da litteraturen ble digital.

Dagsrevyen 24. april og Kulturnytt 25. april presenterte en undersøkelse NRK har fått gjort, som viser at 80 % av nordmenn under 30 år leser e-bøkene sine på engelsk. Som ivrig leser av både e- og p-bøker var jeg case i Kulturnytt. Jeg leser mange bøker, men de færreste av dem blir kjøpt i norske bokhandler, og i alle fall ikke til fullpris. I bokhandelen blir jeg møtt av stabler av krim, bestselgere og bøker jeg hadde hørt om før. Jeg roter meg frem til en hylle langt bak, der enkelteksemplarer står stablet opp med ryggen til. Så da er det bare å begynne å lete på den mest inspirerende måten: Etter forfatterens etternavn…

Dette er en vanlig opplevelse i norske bokhandler. Det drives butikk, og frem skal de store titlene som selges i stabler. Og du kan i alle fall ikke forvente bøker fra i fjor! Noen av oss gledet oss til gjennombruddet med netthandler: På nett må du ikke betale samme kvadratmeterpris, så her kunne det presenteres så mange andre bøker enn bestselgerne.

Men nettbokhandlene er skuffende like de fysiske bokhandlene. Jeg går inn på nettsiden og går ut igjen uten noenting. Det er bestselgerne som vises frem, og ingen hjørner der jeg finner annen litteratur. I så fall må jeg søke på akkurat den tittelen jeg ville ha.

Forleggerne virker til å ha låst seg i svaret om at man ikke kan selge like billige e-bøker i Norge som Amazon selger engelske e-bøker. Vel, kjære forlag og kjære bokhandler: Det handler ikke bare om pris (selv om det handler litt om det også), det handler om tilgjengelighet og hvor fristende det er å kjøpe bøker hos dere.

Tenk om jeg fikk et godt tips til en bok jeg ville like i en bokhandel! Tenk om nettbokhandlene hadde ansatte som blogget om gode bøker, andre bøker og eldre bøker! Tenk om nettbokhandelen var koblet opp mot min konto på bokelskere.no slik at den kunne anbefale meg bøker basert på det jeg tidligere har lest! Tenk om jeg gikk til en nettbokhandel og rett og slett fikk LYST til å kjøpe bøker! Tenk om jeg kunne ta en norsk e-bok, trykke på den og vite at den helt uten problemer la seg på lesebrettet eller nettbrettet mitt! Da, kjære bokhandel, da ville jeg kjøpt norske e-bøker. Og kanskje til og med norske p-bøker som ikke er på salg.