Tegnsetting: Ironi

Forrige leksjon: Interrobanget.

Glad dere henger med i Kristins tegnsettingsskole! Jeg kan ikke sette et komma rett for mitt bare liv, men moro-tegnsettingen kan jeg. Ironi-tegnsetting kan du lese mer om her.

Kort og godt: Hovedproblemet er hvordan man markerer ironi i skriftspråk. I det virkelige liv er dette noe du gjerne gjør med tonefall og kroppsspråk, i skriftspråket har vi innført en god del smilefjes for å gjøre det samme. 😉 for eksempel. Eller man kan slenge seg på den franske bølgen, ved å skrive et speilvendt spørsmålstegn – ؟. Det kan også representere retoriske spørsmål, for eksempel.

Så har du muligheten til å sette utropstegn eller spørsmålstegn i klammer. Nei, sier du det[?] De fleste kjenner til at man kan sette ting i klammer hvis man mener det er «ironisk». Kjent på engelsk som scare quotes, jeg foreslår at vi kaller dem skremførselstegn på norsk.

Det er så nydelig. Hvilken variant er din favoritt? Smilefjeset, speilvendt-spørsmålstegnet, klammene eller skremførselstegnene?