En feministisk innskytelse

Jeg bildegooglet Sigrid Undset, og da slo det meg plutselig hvor påfallende det er at hun er portrettert på 500-lappen basert på portrettet som ble tatt av henne som ung jente, sannsynligvis før 1900. Sigrid Undset debuterte i 1907, fikk sitt gjennombrudd i 1911 og fikk Nobelprisen i 1928. Hun var over tredve år da hun produserte sine mest kjente romaner.

Vel, hvordan velger man hvilken alder man skal plukke bilde fra? De norske sedlene varierer. Kirsten Flagstad er også fremstilt som ung dame, Edvard Munch er kanskje i trettiårene og Kristian Birkeland det samme, om ikke litt eldre. Peter Christen Asbjørnsen ble portrettert første gang som trettiåring, og han er mye eldre enn dette på 50-lappen, kanskje er han i femtiårene.

Kremt. Er det ikke litt påfallende at Flagstad og Undset, grisetøffe kunstnere med lang karriere, er portrettert i sin ungdoms vår før de har fått utrettet en eneste ting? Kirsten Flagstads ansikt er langt mer kjent fra den tiden hun dro til Amerika.

Jeg har lyst til å hoste *kjønnsdiskriminering* inn i ermet. Helen Mirren gikk senest ut i går og sa at kvinnelige skuespillere får altfor liten oppmerksomhet når de blir eldre, og Minneapolise linket til en før-etter-photoshop med Madonna (den siste der er bare creepy). Jeg sier ikke at alle 100- og 500-lapper skal brennes i feminismens navn. Jeg bare påpeker at det er et uheldig trekk å fremstille kjente kunstere som små jenter.